Our Blog

Hej alla!

Det är nu dags att se vad vi har att se fram emot år 2015 när det kommer till astronomiska händelser. Låt oss börja…

Januari
3-4: Quadrantiderna- Ett metteorregn med maximum runt den 3-4, men det ska tydligen gå att se någon meteor lite här och där redan nu och fram till den 5:e. Är väderförhållandena bra så går det att se upp till 40 stjärnfall under en hel timme. Titta mot stjärnbilden Björnvaktaren nära Polstjärnan.

Februari
6: Jorden och Jupiter kommer att vara som närmast varandra, så det är ett perfekt tillfälle att titta på Jupiter med ett teleskop.

Mars
20: Total solförmörkelse, dock kommer vi inte se den. Istället måste man resa lite mer norrut, till exempel till Grönland, för att se solförmörkelsen. Det är ju värt det ifall man kan, en total solförmörkelse är nog något av det häftigaste man kan se med det blotta ögat.

April
4: Månförmörkelse som går att se från Nord- och Sydamerika bland annat. Kanske vill ni planera en resa dit redan nu?
21-22: Lyriderna – det andra meteorregnet under året. Vid maximum kan man se runt 20 stjärnfall per timme. Och som alltid, det går att se ett enstaka stjärnfall dagen innan eller efter.

Maj
5-6 : Eta Aquariderna- stjärnfall nummer tre, dock inte så intensiv. Oftast går det att se ungefär 10 stjärnfall i timmen, men det är ju alltid något!
23: Jorden och Saturnus kommer att vara som närmast varandra. En bonus är att den kommer att vara fullt upplyst av solen, vilket betyder att det är ett perfekt tillfälle att fota planeten.

Juni

Juli
24: En speciell dag eftersom att rymdfarkosten New Horizon kommer att nå Pluto efter mer än 9 års färd i solsystemet. Går det som planerat så kommer NASA att ge oss fina bilder på Pluto och dess månar. Efter en viss planerad tid så kommer rymdfarkosten att resa mot solsystemets yttre del, Kuiperbältet, för att undersöka stenarna där.

 

Augusti
12-13: Perseiderna- ett större meterregn som lovar upp till 60 stjärnfall per timme vid maximum. Det är bara att gå ut och titta mot stjärnbilden Perseus.


September

1: Neptunus kommer att vara som närmast till Jorden. Ni som vill se fota planeten måste ha ett teleskop på grund av avståndet mellan den och jorden. Själv har jag inte sett Neptunus så jag lär nog försöka när dagen är här.
13: Partiell solförmörkelse – Det vill säga, ingen total solförmörkelse, men ändå vacker att titta på (med skyddande glasögon/solteleskop så klart, eventuellt en projicering av solen på en skärm). Härifrån kan vi inte se den, utan man måste till Sydafrika eller längre söderut för att få en skymt.
28: Total månförmörkelse- går att se från Europa också! Vi kommer att kunna se den när månen går upp.

Oktober
11 : Uranus och jorden är som närmast, det vill säga ännu ett bra tillfälle att observera eller fota den med teleskopet.
21-22: Orioniderna- ett meteorregn som kan bjuda upp till 25 stjärnfall under en timme.


November

17-18: Leoniderna – Ännu ett meteorregn. Har man tur med vädret så kan man se upp till 20 stjärnfall. Rikta blickarna mot stjärnbilderna Lejonet för att inte missa det.

December
13-14: 
Geminiderna- Ett lite häftigare meteorregn som kan visa upp till 80 stjärnfall under en timme.
22-23:Ursiderna- Ett till meteorregn ifall ni inte hade tur med vädret mellan 13-14:e samma månad. Titta bara norrut, mot Lilla björnen, för att se årets sista meteorregn.

Jag hoppas att den här kalendern sammanfattar hela året. Om jag har missat något, eller har angett något felaktigt, så är det bara att kommentera här, på FB sidan, eller maila mig.

Comments ( 16 )

 • Jan-Erik says:

  Solförmörkelsen 20:e Mars går att se från Färöarna och Svalbard, jag funderade på att åka till Färöarna men det verkar vara fullbokat på hotellen sedan ett par år…

  New Horizons passerar Pluto 14:e Juli, det är tydligen på dagen 50 år efter att första sonden passerade förbi Mars så då kommer alla planeter att ha besökts. Pluto var fortfarande planet när New Horizons sköts iväg i alla fall 🙂

  • Assiye Süer says:

   Hejsan!

   Jo, jag minns när ni mailade och sa att ni ska reda dit. Låter riktigt spännande faktiskt. Fullbokat? Wow, kan det bero på solförmörkelsen? :S

   Tack för all fakta, jag ser fram emot att få se några häftiga Pluto bilder 😀

   • Jan-Erik says:

    Ja, enligt artikeln jag läste så var det pga solförmörkelsen. Det finns ju inte så många hotell på öarna så det räcker om några hundra förmörkelsejägare åker dit för att det skall bli fullt. På Svalbard finns inte heller många hotell. Ett alternativ är att åka kryssningsfartyg, jag såg att det även fanns chartrat flygplan som skall flyga längs förmörkelsekorridoren, då kommer man garanterat ovanför molnen också.

 • Henrik says:

  Solförmörkelsen går att se här också, fast inte total. Men den kommer täcka ungefär fyra femtedelar av solen, så det är väl värt att kika på ändå (genom solfilter, förstås)

 • Carina Anklew says:

  Hej!
  Igår kväll, 20150209, syntes några orangeröda ljuspunkter på himlen som kom och ”försvann”. Upptäcktes på vägen mellan Burträsk-Åsträsk, från bil. Var det någon meteor aktivitet eller liknande?
  Bra blogg! 🙂

  • Assiye Süer says:

   Hejsan!

   Vad jag vet så finns det inga meteor aktiviter just nu. Det kan därför ha varit ett flygplan, för meteorer är som streck över himlen. Satelliter brukar ha ett vitt och fast sken som varar i ca 10 sek, innan den försvinner i jordens skugga.

 • Susanne says:

  Hej!
  Jag undrar om någon mer än jag såg ett eldklot på himlen den 24 februari ca kl 19.50????
  Jag såg det när jag körde bil, ca en mil söder om Sveg, Härjedalen. Aldrig någonsin har jag sett något liknande. Inte alls någon prick på himlen bland stjärnorna, ett stooort eldklot med svans. Haha hörde inget om något nedslag så jag antar att det var något som brann upp. Helt fantastiskt var det iallafall.

  • Assiye Süer says:

   Hej!

   Jag har faktiskt inte sett eller hört något, och jag brukar hålla mig uppdaterad så mycket det går. Kanske vet Populär Astronomi något, fråga redaktionen på FB 🙂

   /7Assi

 • Så kan du se mäktiga väderfenomenet i natt. | Newsner says:

  […] att inte missa den häftiga händelsen ska du rikta blickarna mot stjärnbilderna Lejonen, skriver Astrobloggen. Dessutom måste du hoppas på klart väder, ett molntäcke förstör chanserna till att se […]

 • Leo says:

  Hej, förra påsken då man var i Portugal så kör man fotboll med sina polare på kvällen och helt plötsligt ser man ett gigantiskt klot av något slag med en lång blå svans. Har sökt upp detta och liknar en satellit som kommit in i jordens atmosfär. Har du någon info om något som hände påsken 2015?

  • Assiye Süer says:

   Hejsan!

   Jag tror att du såg en bolid, vilket är en lite större sten som brinner upp i atmosfären. Om det var i april månad så kan det vara pga. meteorregnet Lyriderna som dyker upp varje år ungefär samma tid. Då brukar det dyka upp lite större stjärnfall om man har tur. Om det var innan april månad så kan det fortfarande vara en bolid som härstamma från kometen som ger upphov till detta regn 🙂
   Jag minns inte ifall det rapporterades speciellt något då, kanske har missat det.

   Ha det så bra!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »