Our Blog

Hej alla!

Idag är en väldigt speciell dag, det är nämligen bloggens 8 års dag. Det känns nästan som att det var igårsom jag startade bloggen. Egentligen hade jag en rymdblogg några veckor innan Astrobloggen men jag valde att ta bort den. Det berodde på att jag jämförde min med alla stora bloggar. Det var väldigt mycket hype kring dessa under 2008, då det här med att blogga startade ungefär. Jag ville också ha en blogg med läsare och intalade mig själv att en vetenskapsblogg aldrig kan få några. Men det droppade in kommentarer då och då, och efter det valde jag att fortsätta. Sen dess har jag skrivit hundratals inlägg om astronomi och vetenskap,  jag hoppas på att fortsätta med det i flera år till. Jag vill aldrig lägga ner Astrobloggen. Förutom att det finns så mycket rymd här så är bloggen även som en dagbok, där det är möjligt bläddra 8 år bakåt i tiden och se hur jag skrev och tänkte då. Det är alltid lika kul och jag har lagt märke till en speciell grej. Ibland kunde jag skriva 2-4 inlägg om dagen, helt onödiga inlägg. Kommer ihåg att det var pga. att jag ville hålla den lika aktiv som storbloggarnas. Vissa inlägg kunde ha 3 rader text bara, så löjligt… 😀

Jag hoppas i alla fall att ni fortsätter att läsa bloggen. Och som alltid, vill ni läsa om något speciellt eller har synpunkter så får ni gärna kontakta mig här eller på bloggens FB sida 🙂

Comments ( 5 )

 • Henrik says:

  Grattis i efterskott då! Kul att du lyckats hålla bloggen vid liv så länge!

 • Willy Olausson says:

  Grattis i efterskott till min favoritastronom (ja, näst Carl Sagan då…).
  Keep up the good work!

 • Emelie says:

  Hej! Jag ville bara säga att jag nyss upptäckt bloggen och ser fram emot bra läsning. Säkert finns det något inlägg som beskriver detta, men jag har en fråga som du kanske kan svara på. Jag går tredje året på civilingenjör och har nyligen utvecklat ett stort intresse för rymden. Dock så passar inte min utbildning så bra ihop med detta intresse och undrar därför om du har några tips på om man vill vara lite hobbyastronom på sidan av, hur man ska göra?

  • Assiye Süer says:

   Hejsan!
   Kul att du hittade hit. Jag försöker att uppdatera så gott jag kan 🙂
   Nu till din fråga, jag rekommenderar i förstahand att du lär dig lite om stjärnhimlen. Ladda t.ex. ner programmet Stellarium och försök att lära dig vilken himlakropp man ser under en viss tid. Du kanske har sett ljusstarka stjärnor på himlen, det kan faktiskt vara en planet. Så det är ett kul sätt att börja med astronomi. Jag gjorde själv samma sak när jag först började med astronomi. ”Steg två” är nog att skaffa ett teleskop. När du nu vet vart allt ligger så kan det vara kul att titta på himlakropparna och studera dem. Du lär dig samtidigt mycket. T.ex. riktar du teleskopet mot en stjärna som är röd så kollar du kanske upp det i en bok eller internet. Då lär dig att det är en lite större och kallare stjärna. Ett teleskop kan hjälpa dig en hel del, tro mig.
   Föreläsningar är något annat som jag rekommenderar. Jag har gått på så många under min tid och gör det fortfarande. Man lär sig nästan något nytt varje gång och det är även ett bra tillfälle att diskutera astronomi med alla som är där. Se om det finns något universitet i din stad som kanske bjuder in gästföreläsare, varje universitet brukar lägga upp sånt i förväg på sin hemsida.
   Se om det finns någon astronomi- eller vetenskapsklubb där du bor, en sådan klubb brukar oftast hitta på massa kul. Själv var jag medlem på Chalmers astronomiklubb och vi reste bland annat till Holland och besökte ESA. Sist men inte minst så rekommenderar jag att du tittar på dokumentärer online. Neil deGrasse Tyson, Carl Sagan, Michio Kaku (är duktig på att förklara teoretisk fysik som han kopplar till astronomi bland annat), Stephen Hawking, Brian Cox osv. NASA har även grymma föreläsningar, så ge det en chans.
   Dessa är nog alla tips som jag kan ge för alla han fungerat för mig hittills. Du kommer själv märka att astronomi verkligen är ett riktigt kul ämne, speciellt när du är aktiv och fördjupar dig lite i det.
   Lycka till med utbildningen och har du ytterligare frågor så får du gärna höra av dig. 🙂
   Mvh

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »