Our Blog

Godmorgon!
Som ni säkert vet så rör sig galaxerna i rymden och det finns galaxer som kolliderar med andra. Anledningen bakom det här är att universum expansion, som påverkar grupper av galaxer. Frågan är då, vad kommer att hända med oss?Astronomerna har räknat ut att vår galax och Andromedagalaxen i framtiden (vi snackar om ca 4 miljarder år kommer att kollidera. Det här kommer att forma om båda galaxerna och leda till en större, elliptisk galax. Själva tanken kanske oroar er och det går självklart inte att stoppa den här processen.

Men universum expanderar, borde det inte betyda att alla galaxer rör sig ifrån varandra? Tänk er en prickig ballong som man blåser upp. Det är omöjligt att det bildas en kluster av prickar i ett område. Universum är faktiskt mycket mer komplicerat än det här.
Det är beräknat att universum expanderar i en hastighet på 60 (km/s)/Mpc  (pc=parsec), en liten siffra jämfört med till exempel ljusets hastighet (300 000 000 m/s).Andromeda rör sig mot oss med en hastighet på 110 (km/s)/Mpc, alltså snabbare än universums expansion. Det här är en viktig faktor.
Andromeda och Vintergatan har även en gravitationell kraft mellan varandra, en kraft som är stark nog att hålla dessa ihop och inte påverkas av expansionen som vi kanske föreställer oss att den borde göra. Galaxerna rör sig ifrån varandra, men det är bara små galaxhopar som rör sig mot varandra, och det beror helt enkelt på gravitationen mellan dem. Det betyder att den lokala galaxhopen, där Vintergatan befinner sig, rör sig mot varandra, samtidigt som resten av universums galaxer rör sig ifrån oss. Man kan jämföra det här med solsystemet, interaktionen mellan planeterna och solen håller systemet ihop.

Hur kommer det att se ut när galaxerna är på väg att kollidera? Galaxer är inte kompakta, tvärtom. Alla stjärnor är utspridda (galaxerna är ”porösa”) och det påstås att stjärnorna inte kommer att kollidera med varandra (vissa kanske, men inte alla). Därför borde vi inte oroa oss när det kommer till den här biten. Dock lär vi inte finnas om 4 miljarder år, jorden är nog inte beboelig då.

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »