Our Blog

Hej alla läsare,

Om ni inte visste det så har vi hittills hittat över 1000 exoplaneter, dvs. planeter utanför vårt eget solsystem. Majoriteten har varit gasjättar och vissa har till och med varit större än Jupiter. Varför det? Jo, det är ”enklare” att hitta en stor planet kring en stjärna eftersom att stjärnljuset ”slukar” de små planeterna. Men vi känner hittills till ett tjugotal så kallade superjordar, vilket är planeter som nästan är lika stora som jorden.
Nu har man upptäckt ytterligare tre nya exoplaneter, ca 14 ljusår från oss. Dessa har en omloppsbana kring en röd dvärg (kall och liten stjärna) vid namn Wolf 1061. En av planeterna är dock väldigt intressant eftersom att den har ett avstånd som kan tillåta planeten att ha flytande vatten. Vatten betyder ju att liv också kan existera där, alltså kan den här planeten ha liv.

 

Wolf-1061

Wolf 1061 är en typ M stjärna, vilket kanske inte säger så mycket. Men man vet nu att den har  en massa som är ca 1/4 av solens och att den väger ca 100 gånger mindre än solen. Den yttersta planeten av dessa tre har en omloppstid kring stjärnan som är ca 67.3 dagar och utsätts för mindre hetta än vad Mars gör i vårt solsystem. Den innersta är för nära sin sol och har en omloppstid på 4.9 dagar (!), vilket betyder att det är för varmt där för att liv ska kunna existera. Den mest intressant är planeten Wolf 1016c, superjorden.
Den här planeten befinner sig i den habitabla zonen, vilket är det perfekta avståndet för att den ska kunna vara beboelig. Wold 1016c väger 4.3 gånger mindre än Jorden och det tar den 17.9 dagar att ta ett varv kring sin sol. Just nu misstänker man att det är en stenplanet, precis som vår, och att den har en medeltemperatur som är lik den vi har här. Kom ihåg att den habitabla zonen är en av FLERA parametrar som bestämmer ifall det kan utvecklas liv på en planet.
En annan sak som tycks stämma överens med den här planeten är att den har en sida vänd mot sin sol, hela tiden. Detta betyder att ena sidan får utsättas för mycket värme och strålning, men samtidigt att den andra ligger i skuggan. Det är möjligt att det kan utvecklas liv på randen, mellan skuggsidan och solsidan, hur konstigt det än låter. Är detta ens möjligt? Det verkar så, men det lär vara tufft för livet på den där linjen att fortplanta sig och utvecklas eftersom att det finns två olika miljöer på vardera sida.

Vi vet absolut inte hur livet fungerar och ser ut någon annanstans. När vi letar efter liv så säger vi att det bland annat behövs vatten, vilket vi vet eftersom att vi har sett det här på jorden. Men tänk om det ser helt annorlunda ut på en annan planet? Det kan inte vara möjligt att ALLT som existerar i universum är likadant, dvs. att alla planeter som är i den habitabla zonen har just liv som liknar det vi har här.

 

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Translate »